-Puupuitteisten ikkunoiden kunnostus ja lasitus
-Pinkopahvitus
-Tapetointi (myös perinteiset paperitapetit)
-Lyijylasitöiden valmistus ja korjaaminen
-Maalaustyöt
-Pärekatot
Ikkuna näyttää joskus pahemmalta kuin onkaan. Poistamalla irtoilevan kitin ja maalin, sekä hiomalla harmaantuneen puun pinnan saattaa alta hyvinkin paljastua käyttökuntoinen ikkunanpuite.
Irronneen kitin tilalle on joskus erehdytty laittamaan esimerkiksi silikonia pitämään lasiruudun paikallaan. Tähän ikkunaan oli silikonin lisäksi käytetty vesiliukoista maalia joka irtoili isoina lastuina puitteen pinnasta.
Puupuitteisten ikkunoiden kunnostus
Maalikerrosten alta paljastui hyväkuntoinen tiivis puupuite. Puite oli painunut vinoneliöksi, joten lisäsin kulmaraudat pitämään puitteen suoristetussa muodossaan. Lasin pitävät paikallaan lasituslangat, tiivisteenä pellavaöljykitti ja pohjamaalina pellavaöljymaali. Myös muut maalikerrokset tehtiin pellavaöljymaalilla.
Vanhoja paperitapetteja voi hyvin käyttöö, jos niitä onnistuu jostain löytämään. Vanha tapetti on haurasta ja sen kuviot usein vesiliukoisia. Liisteröinnin jälkeen vuota nostetaan seinälle nopeasti, jottei se ehdi kostua ja pehmetä liikaa.
Pahimmat kuprut kannattaa oikoa ennen pinkopahvin asentamista.
Tapetointi ja pinkopahvitus
Vanhoja paperitapetti- ja pinkopahvikerroksia ei kannata yleensä poistaa. Ne toimivat hengittävänä tuulensuojakerroksena ja ovat rakennuksen historian kannalta tärkeitä kerrostumia tuleville asukkaille.
Liisterinä käytetään Vanhan ajan liisteriä tai itse keitettyä vehnäjauholiisteriä.
Seinien vanhat pinkopahvi- ja tapettikerrokset jätettiin uusien alle. Tapettina englantilainen paperitapetti.
Käytin lasityössä vanhaa ikkunalasia ja 4 ja 6 mm lyijykiskoja.
Pohjamaalattu puite odottaa lasitusta.
Lyijylasityöllä lasitettu puupuite
Rappukäytävään vievän oven yläpuolelle suunniteltu puupuitteinen ikkuna, johon asensin lyijykiskoilla kootun lasityön. Puite suunniteltiin olemassa olevan puitteen mukaan.
Lyijykiskojen ja lasien välit tiivistetään pellavaöljykitillä. Lasityö asennettiin puitteeseen lasituslangoilla ja tiivistettiin pellavaöljykitillä. Rasva puhdistettiin liitujauholla.
Eteisen lisäeristys
Pienestä hirsitalon eteisestä haluttiin toimivampi ja pieni lisäeristyskin tuli tarpeeseen. Huoneessa oli kolme ovea. Tietenkin ulko-ovi ja ovi sisälle taloon mutta myös ovi olohuoneeseen. Tämä olohuoneeseen vievä ovi koettiin turhaksi ja lämpöäkin siitä karkasi kylmällä säällä. Ovi päätettiin sulkea ja eristää olohuoneen puolelta. Itse ovi jätettiin paikalleen seinän sisään.
Seinät pinkopahvitettiin ja tapetoitiin paperitapetilla. Olohuoneeseen vievä ovi jäi piiloon pinkopahvin alle.
Ulkoseinä levytettiin 12 mm huokolevyllä. Levyt kiinnitettiin 35 mm huopanauloilla. Vanhat pinkopahvit ja tapetit jätettiin levyjen alle.
Päreet säilytetään vinottain ladotuissa nipuissa jotta mahdollisesti pinoon satava vesi pääsee valumaan pois.
Pärekaton pitää olla ilmava ja hengittävä. Ruodelautojen välille jätetään kunnon raot.
Pärekatto
Pärekatto on perinteinen katemateriaali jota on käytetty esimerkiksi asuintalojen aluskatteena ja aittojen ja muiden piharakennusten kattomateriaalina. Hyvin huollettuna pärekatto kestää vuosikymmeniä ja kaunistuu vanhetessaan.
Päreet naulataan limittäin ja kerrokset aloitetaan vuorotellen vasemmalta ja oikealta alkaviksi. Näin katteesta tulee kestävä.
Linjalauta pitää pärerivit suorina ja kerrokset saman korkuisina.
Pärekaton harjalta puuttuu enää katon viimeistelevät harjalaudat.